Nærvær er å være bevist det som foregår, mens det foregår.
av Kristin Koll I 5. mai 2024
11. - 14. april 2024 inviterte Viddepraksis til fordypningskurset Indre praksis og utfoldelse i livet med Michael Stubberup på Hermetikken i Stavanger. Rammen for undervisningen tok utgangspunkt i tiden vi lever i og vår indre forankring i en verden i endring: Dersom de ytre kriser henger sammen med det indre – hvordan kan vi da også jobbe med det indre når vi nå skal skape de endringene morgendagen trenger? Hvordan kan naturen lære oss å gå fra maskulin til feminin ledelse og selvledelse? Hvordan kan vi øke forståelse av å være del av helheter, av naturen og alt levende.
Michael er del av de faste underviserne på Vækstcenteret, et ikke-dogmatisk meditasjonssenter i Danmark. Han har stiftet Sustainable Co-Creation sammen med Steen Hildebrandt, og er forfatter og medforfatter av flere bøker, deriblant «Bæredyktig ledelse – ledelse med hjertet» og «Empati, det der holder verden sammen». Kurset i april er det første av to fordypningskurs i 2024 som arrangeres i samarbeid med Micheal, i regi av Vidde.
Glimt fra fordypelseskurset med Michael Stubberup i april 2024. Foto: Nora Marczenko. For mer stemning; se reels på Viddes instagram.
Kurset ble bygget opp gjennom undervisning, refleksjon, stillhet, bevegelse og praktiske øvelser som gav rom for å utforske og fordype. Samt indre praksis og meditasjon og nærvær i kropp, åndedrett, hjerte, bevissthet og kreativitet. Kort om noen av kursets tema:
Tanken om gårsdagen er et ekko av gårsdagens opplevelser
I løpet av de fire dagene tematiserte Michael dynamikken mellom indre forankring, hverdag og mening. Hvordan vi kan forbinde det individuelle og det kollektive, det hverdagslige og det store i livet vårt, eksemplifisert gjennom blant annet Ledelse med Hjerte-trekanten.
Vi dykket inn i potensialet i det autonome nervesystemet språkløse hjertekompass og forståelsen av den sosiale vagusnervens betydning for trygg, indre tilknytning, og lyttet inn i muligheten for hvordan trygg, indre tilknytning være støtte og kraften i det grønne skiftet.
Og motsatt - hvordan sårbarhet eller et gammelt traume - når det gjennom situasjoner blir aktivert – kan “kapre” oss emosjonelt slik at vi automatisk går i kamp, flukt eller dissosiasjon. I billedkarusellen under finner du noen av modellene Michael benyttet i undervisningen for å peke på mulige veier til forståelse, og trening, i å være nærværende og bevist det som foregår, mens det foregår.
Modelene 1. Ledelse med hjerte-trekanten, 2. Det autonome nervesystemet og 3. Emosjonelle og mentale modeller - selvorganiserte automatiske prosesser er utviklet av Michael Stubberup og er del av hans bok Sosial bærekraft fra 2019.
Tillitens forankring i hjertet kan trenes
Vi ble kjent med hvordan amygdala, den del av hjernen som er spesielt viktig for læring, hukommelse og sosial atferd, er organisert etter emosjonell, erfaringsbasert mønstergjenkjennelse; de erfaringene vi får eller skaper vedvarende i livet. De mønstrene vi kjenner igjen, er dem vi ser, responderer på og bygge videre på. Amygdala reflekterer ikke, setter ikke ord eller bilder på det som umiddelbart skjer. Den delen av hjernen skanner rommet i et brøkdel av et sekund, som del av vårt overlevelsessystem som skal speile om det er noe å frykte.
Men vi kan altså velger å trene hjertets tillit ved å trene nærvær og oppmerksomhet. Våkens velge å merke det som trigger positive eller negative responser, uten å handle. Hvordan vi velger å bruke tiden og oppmerksomheten vår i livet er til sist avgjørende for organismens systemer i både kropp og psyke. Spesielt om vi ser at Jeget, den vi opplever at vi er i samklang med andre og ellers i livet vår, er en konsekvens av akkumulert livshistorie; slik vi husker oss selv, slik vi bekrefter oss selv.
Kjernen i hjertet er et tvillingbarn: Det vi holder av i oss selv. Og - vår sårbarhet.
Jeg har vokst opp i den tro at det sårbare i meg må fikses, at sårbarhet er tett på svakhet. En “feil” med meg. Ila de siste måneder har denne innstilling vendt seg 180 grader: hva nå om sårbarheten er det punktet som markerer veien til autentisk helhet? Sårbarhet, sider de kloke, kommer fra revnen i tidlig tilknytning, og er, om vi orker se det sårbare i oss selv, vår kronjuvel. Ved å ta ansvar for det sårbare i oss selv, er vi på en motorvei innad hvor vi underveis både, gjennom å se, være med og uttrykke selvansvarlig, «avgifter» reaktive relasjoner og finner dypere aksept for den vi er, med våre plusser og minuser.
Trygg, indre tilknytning og tillit er grunnlaget for vår kapasitet til å være nærværende, lytte til det uspråklige og samskape i de systemer og helheter vi er del av. Og muligens fra her, skape de løsninger morgendagen trenger hvor både det sårbare og det kraftfulle i oss og i samfunnet er med. Løsninger fundert på forståelse av å være del av helheter, av naturen og alt levende. Som en motsetning til «the survival of the fittest» og den konkurransekulturen som fører mennesker og bedrifter inn i utbrenthet, kan vi velge å romme det sårbare, hjerte til hjerte med det kraftfulle.
Stor TAKK
Hjertelig TAKK Michael for den dype inspirasjonen og det solide avtrykket du satte i oss – både gjennom seminaret 11. april og fordypningskurset 11.-14- april. Din akkumulert livshistorie og kunnskaper, din hjertelig nærværende undervisning er dypt verdsatt. Og nødvendig.
Varmt TAKK Anne Solgaard for dyp avspenning, yoga og sansevekkende danse-og bevegelse øvelser gjennom hele helgen. (Her er Annes spilleliste fra kurset.)
Kurset og seminaret i april var et initiativ i regi av Viddepraksis, utviklet av Michael Stubberup, Anne Solgaard og meg, Kristin Koll. Flere bidro også med innspill i forkant; TAKK for innspilt ønske om økt fordypningsmulighet. Det gjorde at vi startet kurset torsdag, i stedet for fredag. TAKK for tilbakemelding om behov for en inkluderende pris. Med lav krone og høye priser i Norge har vi dermed lagt prisen så lavt vi kan. Dette forutsatte at alle deltagerne deltok med praktiske oppgaver før og under kurset:
TAKK til alle som bidro med stort og smått: TAKK til Ruth, Grete, Siv Merete, Trine, John, Geir Ove og Inga som bidro med matlaging i forkant av kurset, TAKK Nora som ledet kjøkkengjengen i forbindelse med lunsjene. Og takk til alle som bidro med “karmaoppgaver” gjennom langhelgen - uten alles bidrag går det ikke!
«Tenk å glede seg til november, i april!»
En seminardeltager satt ord på det mange av oss satte igjen med på søndagen; «Tenk å glede seg til november, i april!»
Vidde tilbyr nytt seminar 7. november og fordypningskurs II med Michael Stubberup 7. – 11. november.
Kurs II bygger videre på dette fordypningskurset som gikk av stabelen 11.-14. april. Det vil også være åpent for nye deltagere.
Kristin Koll, 5. mai 2024